

Alliance For Physics Excellence (APEX) Spring Weekend Workshop – Cohort 2 Physics Teacher Institute (PTI) Capacitor Activities Schedule Alabama A & M University & The University of Alabama in Huntsville



March 11 – 12, 2016

Day 1 – Friday, March 11, 2016

8:00 AM - 8:15		Welcome/Greetings/Coffee	Mohan Aggarwal AA&MU and APEX Leadership
AM		Announcements	Team (1/4/ hour)(1/4 hour)
8:15 – 8:45		Elicitation Questions for Capacitor Supplement – Page 93	(1/2 hour)
8:45 – 9:45		Capacitor Activity #1: Film Can Capacitor – Page 7	Jim & Jane Nelson AAPT/PTRA (1 hour)
9:45 – 10:45 AM		Capacitor Activity #2: What is a Capacitor? – Page 11	Jim & Jane Nelson AAPT/PTRA (1 hour)
10:45 - 11:45 AM		Capacitor Activity #3: Circuit with Conducting "Island" – Page 19	Jim & Jane Nelson AAPT/PTRA (1 hour)
11:45 AM – 1:00 PM	Buffet lunch at the Bevel Center at UAH (75 minutes)		
1:00 – 2:30 PM		Capacitor Activity #4: Capacitance Versus Plate Sepatation – Page 27	Jim & Jane Nelson AAPT/PTRA (1 1/2 hours)
2:30 – 4:30 PM		Capacitor Activity #6: How A Capacitor's Capacity Is Determined? – Page 46	Jim & Jane Nelson AAPT/PTRA (2 hours)
4:30 – 6:30 PM		Capacitor Activity #7: Capacitor Equations – Page 59	Jim & Jane Nelson AAPT/PTRA (2 hours)
6:30 PM	Dinner (On Your Own)		



Alliance For Physics Excellence (APEX) Spring Weekend Workshop – Cohort 2 Physics Teacher Institute (PTI) Capacitor Activities Schedule Alabama A & M University & The University of Alabama in Huntsville



March 11 – 12, 2016

Day 2 – Saturday, March 12, 2016

8:00 - 9:30		Making successful change, monitoring teaching strategies, and the	Dennis Sunal, Tara Ray, & Justina Ogodo
AM		APEX Professional Learning Community	University of Alabama (1 1/2 hours)
9:30 -		Capacitor Activity #8: Energy Stored in a Capacitor – Page 73	Tommi Holsenbeck & Bill Ossenfort AAPT/PTRA (1
11:00 AM			1/2 hours)
11:10 -		Start Capacitor Activity #9: Capacitor Discharge – Page 81	Tommi Holsenbeck & Bill Ossenfort AAPT/PTRA (1
Noon			hour)
Noon – 1:00 PM	In-House Working Lunch: (1/2 hour) & Mechanical Universe Video #30: Potential and Capacitance: (1/2 hour)		
1:00 - 1:45	П	Finish Capacitor Activity #9: Capacitor Discharge	Tommi Holsenbeck & Bill Ossenfort AAPT/PTRA (3/4
PM			hour)
1:45 - 2:00		Horizon Survey and Wrap-up	Mohan Aggarwal AA&MU, HRI and APEX
PM			Leadership (1/4 hour)

- **Day 1 (Total = 9 hours)**
- Action Research, et cetera = 0 hours
- Pedagogy = 1/2 hour
- AAPT/PTRA = 8 1/2 hours
- Technology = 0 hours
- Overall Totals = 14 hours
- Action Research, et cetera = 1 1/2 hours
- Pedagogy = 1/2 hour
- AAPT/PTRA = 12 hours
- Technology = 0 hours

- Day 2 (Total = 5 hours)
- Action Research, et cetera = 1 1/2 hours
- Pedagogy = 0 hours
- AAPT/PTRA = 3 1/2 hours
- Technology = 0 hours