

## Alliance For Physics Excellence (APEX) Fall Weekend Workshop – Cohort 3 Physics Teacher Institute (PTI) Activity Schedule Alabama A & M University & The University of Alabama in Huntsville



## September 18-19, 2015

## **Day 1 - September 18, 2015**

Time	Topic		Leader & Resource
8:00 - 8:15 AM		Welcome/Greetings/Announcements	Mohan Aggarwal AAMU and APEX Leadership
8:15 - 9:15 AM		ENGAGE: Elicitation: Relative Motion on a Train and discussion Relative Motion on Moving Water and discussion Relative Motion: Initial Conceptions and Goal Conceptions	Jim Minstrell, Facet Innovations
9:15 - 9:25 AM		Development Outline Short Introduction (10 minutes)	Dan O'Halloran & Tommi Holsenbeck AAPT/PTRA Projectile Motion Supplement Items #1 to #13 on Pages 3 & 4
9:25 – 10:00 AM		ENGAGE: View & Discuss the <i>Physics Cinema Classics</i> "Projectile" or have participants view the PSSC film: <i>Free Fall and Projectile Motion</i> starting at 10:45 minutes into video and go to 14 minutes of video. https://www.youtube.com/watch?v=bUBEZuYP_FA View & Discuss the three minute Myth Busters video showing a bullet fired versus a bullet dropped at https://www.youtube.com/watch?v=cgIOknFz9L4 (35 minutes)	Dan O'Halloran & Tommi Holsenbeck AAPT/PTRA Projectile Motion Supplement Item #1 on Page 3
10:00 - 10:45 AM	00 0	Review of Motion Diagrams on Whiteboard.  Dual Motion Diagrams on Whiteboard with a horizontal initial velocity.  Show meterstick model for projectile motion. (45 minutes)	Dan O'Halloran & Tommi Holsenbeck AAPT/PTRA Projectile Motion Supplement Item #3 on Page 3
8:37 AM, 9/18	/15		

Time	Topic	Leader & Resource			
10:45 - 11:15 AM	Projectile Motion Activity #1: Cinema Claminutes)	Dan O'Halloran & Tommi Holsenbeck AAPT/PTRA Projectile Motion Supplement on Page 7			
11:15 - 12:15 PM	■ EXPLORE: Projectile Motion Activity #2  Projectile ■ Ranking Task #19 (60 minutes)	: Range of  Dan O'Halloran & Tommi Holsenbeck AAPT/PTRA  Projectile Motion Supplement on Page 11			
12:15 – 1:30 PM	Buffet lunch at the Bevel Center at UAH (75 minutes)				
1:30 - 3:00 PM	Assessing and Evaluating Physics Teaching 30 minutes - Dennis Sunal, Tara Ray and JW				
3:00 - 3:45 PM	Assessing Inquiry Teaching and Student Leaminutes – Marilyn Stephens and Dennis Sun	arning – 45			
3:45 - 4:00 PM	<ul> <li>Projectile Motion Activity #3: Speed of a F Discuss only.</li> <li>Individualized Birthday Projectile Problem (</li> </ul>	Projectile Motion Supplement on Page 19			
4:00 - 4:45 PM	<ul> <li>□ Projectile Motion Activity #4: How Fast w         Thrown off a Table?</li> <li>□ Ranking Task #47 (45 minutes)</li> </ul>	Dan O'Halloran & Tommi Holsenbeck AAPT/PTRA Projectile Motion Supplement Pages 25 & 29			
4:45 - 5:45 PM	Introduction to <i>Vernier Video Analysis Reson LivePhoto Physics</i> Making and analyzing a wmp4 or .asi format) of a projectile or collision participants' personal cameras (60 minutes).	rideo (.mov, Marius Schamschula, Alabama A&M University			
5:45 - 6:00 PM	<ul> <li>□ Projectile Motion Activity #5: How do very fall compare? (Discuss Only)</li> <li>□ Interesting observation by Galileo about falli (15 minutes)</li> </ul>	Dan O'Halloran & Tommi Holsenbeck AAPT/PTRA			

	Day 2 - September 19, 2	2015	
8:00 – 9:00 PM	<b>EXPLAIN:</b> Dual Motion Diagrams on Whiteboard with initial velocity at an angle.  Show meter stick model for projectile launched at an angle. (60 minutes)	Jim & Jane Nelson AAPT/PTRA Projectile Motion Supplement Item #7 on Page 4	
9:00 - 10:30 AM	Projectile Motion Activity #6: Analysis of Projectile Motion Video? (Vernier Video Analysis DVD) Include Quadratic Fit with modified 4-step analysis (90 minutes)	Jim & Jane Nelson AAPT/PTRA Projectile Motion Supplement on Page 37	
10:30 - 11:45 AM	Projectile Motion Activity #8: Projectile Motion at an Angle  Development of Projectile Motion equations by analysis of projectile data. (75 minutes)	Jim & Jane Nelson AAPT/PTRA Projectile Motion Supplement on 57	
11:45 - Noon	Start Projectile Motion Activity #9: Angry Birds Projectile Motion Analysis (15 minutes)	Jim & Jane Nelson AAPT/PTRA Projectile Motion Supplement on Page 69	
Noon - 1:00 PM	Buffet lunch at the Bevel Center at UAH (60 minutes)		
1:00 - 1:30 PM	Finish Projectile Motion Activity #9: Angry Birds Projectile Motion Analysis Include Quadratic Fit with modified 4-step Analysis (30 minutes)	Jim & Jane Nelson AAPT/PTRA Projectile Motion Supplement on Page 69	
1:30 - 1:55 PM	EVALUATION: Projectile Motion Activity #14: Review Problems Assign problem #9b, page 105. (25 minutes) Review Kinematics and Momentum Assessment	Jim & Jane Nelson AAPT/PTRA Projectile Motion Supplement on Page 103	
1:55 - 2:00 PM	Workshop Evaluation/Closing Remarks	Mohan Aggarwal AAMU & APEX Leadership	

Please ask participants to bring their camera, cell phone, or computer that can take video. We are planning to take a video that can be analyzed using Logger Pro.

8:37 AM, 9/18/15