A DY HTSICS		Alliance For Physics Excellence (APEX) Fall Weekend Workshop – Cohort 1 Physics Teacher Institute (PTI) Activity Schedule Alabama A & M University					
November 7-8, 2014							
Day 1 - November 7, 2014							
8:00 - 8:15 AM		Welcome/Greetings/Announcements Introduction of Eric R. Banilower & Sean Smith, Horizon Research Inc. http://www.horizon-research.com	Mohan Aggarwal AA&MU and APEX Leadership				
8:15 -8:45 AM		Activity A : " <i>Why start with what the learners think?</i> " (30 minutes)	Jim Minstrell, Facet Innovation	Room 129 V. M. Chambers Building			
8:45 - 9:00 AM		Force Activity #1: Review, "Weight vs. Mass" from AAPT/PTRA Force Supplement (15 minutes)	Jane & Jim Nelson AAPT/PTRA				
9:00 - 10:30 AM		 Electrical Field Activity #1: A Precursor Lesson (<i>Mapping a Gravitational Field</i>) (60 minutes) Electrical Field Activity #1: Related Problems and Questions (30 minutes) 					
10:30 - Noon		Electrical Field Activity #2 : <i>Mapping an Electrical Field</i> (90 minutes)					
Noon - 1:30 PM	Working Lunch: PM Activity C1: "Revisiting Three Basic Circuits" Activity C2: Video: "How does the battery know?" Class as a community of learners. Discussion (45 minutes)						
1:30 - 2:30 PM		Electrical Field Activity #2 : Related Problems and Questions (60 minutes)	Jane & Jim Nelson AAPT/PTRA	Room 129 V. M. Chambers Building			
2:30 - 3:45 PM		Circuit Activity #1: Review, "Cathy Coulomb Story" from AAPT/PTRA Circuit Supplement (15 minutes) Electrical Field Activity #3: How Can We Visualize Electrical Fields? (60 minutes)					
3:45 - 4:45 PM		Electrical Field Activity #4 : Visualizing an Electrical Field A Simulation (60 minutes)					
4:45 - 5:15 PM		Activity B : Elicitation <i>"Force, Work, and Potential Energy in an Electrical Field"</i> (30 minutes)	Jim Minstrell, Facet Innovation				
Version 12:23 PM & 10/30/14 Page 1 of 2							

5:15 - 6:00 PM		Electrostatics Activity #5: Review, "How Does The Electrical Force Vary With Distance?" from AAPT/PTRA Electrostatics Supplement Electrical Field Activity #5: Calculating Electrical Fields and Electrical Forces (45 minutes)	Jane & Jim Nelson AAPT/PTRA	Room 129 V. M. Chambers Building			
6:00 - 6:30 AM		Electrical Field Activity #6 : Calculating Electrical Field and Electrical Potential (30 minutes)					
Day 2 - November 8, 2014							
8:00 - 9:30 AM		Electrical Field Activity #7 : <i>Calculating Electrical Potential</i> (90 minutes)		Room 129 V. M. Chambers Building			
9:30 - 10:00 AM		Activity C3: Discussion of Learning Environment Activity C4: Planning and Implementing Science Learning (Building on Learner Thinking) (30 minutes)	Jane & Jim Nelson				
10:00 AM - 11:15		One Pager" on Force : Field :: Energy : Potential Chart for AP students (15 minutes) AP Physics 2006 Problem #3 (30 minutes) AP Physics 2006B Problem #3 (30 minutes)	AAPT/PTRA				
11:15 AM - Noon		AP Physics 2011 Problem #2 (45 minutes)	Jane & Jim Nelson AAPT/PTRA				
Noon – 12:45 PM	Working Lunch: Show video http://www.youtube.com/watch?v=3GkY-ZXnx4w, Discussion						
12:45 - 1:45 PM		Projectile Motion Activity #6: <i>Basketball Shot</i> (60 minutes)	Jane & Jim Nelson AAPT/PTRA	Room 129 V. M. Chambers			
1:45 - 2:00 PM		Workshop Evaluation/Closing Remarks (15 minutes)	Mohan Aggarwal AA&MU and APEX Leadership	Building			

Possible Items for Future Follow-up Session(s):

Kinematics Activity #23B: *How Is Final Velocity Related To Time If The Acceleration Is Constant And the Initial Velocity Is Not Zero* (Inspired by Cynthia Phillips, Written by Jane Nelson)

Making a Video a Power Point presentation by Marius Schamschula

Projectile Motion Activity #8: *Projectile at an Angle* (Projectile Motion Equations)

Page 2 of 2