



June 5 – June 17, 2016

Sunday, June 5, 2016

5:15 - 5:30 PM	□ Welcome/Greetings□ Introductions□ Announcements	Dr. Barbara Cady Alabama A & M University Announcements/Housekeeping (15 min.)	
5:30 - 5:45 PM	☐ Welcome/Greetings	Dr. Mohan Aggarwal, Chairperson, AAMU Department of Physics, Chemistry and Mathematics (15 min.)	AAMU Ernest L. Knight
5:45 - 6:30 PM	☐ Eliciting Key Ideas in Waves	Jim Minstrell, Facet Innovations (45 hours)	Center- VIP Room
6:30 - 7:00 PM	Ві	uffet Dinner	
7:00 - 8:00 PM	□ Waves and Geometric Optics Pre Content Assessment□ Participants should bring a calculator	Eric Banilower & Kieth Esch Horizon Research, Inc.	

1 3/4 hours





June 5 – June 17, 2016

Monday, June 6, 2016

8:00 - 8:15 AM	Welcome/Greetings/Coffee Announcements	Mohan Aggarwal AA&MU and APEX Leadership Team	
8:15 - 9:00 AM	☐ Waves Activity #1: <i>Human Wave</i> (Page 19).	AAPT/PTRA (3/4 hour)	
9:00 - 9:15 AM	☐ Waves Activity #2: Oscillations (Discuss Only, Page 23)	AAPT/PTRA (1/4 hour)	
9:15 - 10:15 AM	☐ Waves Activity #4: Speed of Transverse Wave Pulse (Without Reflection) (Vernier Video, Page 31)	AAPT/PTRA (1 hour)	
10:15 - 11:00 AM	☐ Waves Activity #5: Wave at Me (Longitudinal Versus Transverse Wave) (Page 37)	AAPT/PTRA (3/4 hour)	
11:00 - Noon	☐ Waves Activity #6: Energy Transfer & Earthquake Waves (PCC Version, Page 41)	AAPT/PTRA (1 hour)	
Noon - 1:00 PM	Lunch (On Your Ow	m)	
1:00 - 2:30 PM	Waves Activity #8: Effects of Amplitude and Media on Speed (Demonstration with Shive Machine Page 47)	AAPT/PTRA (1 1/2 hour)	
2:30 - 3:30 PM	☐ Waves Activity #9: Wave Speed with Fixed End Reflection (Vernier Video, Page 55)	AAPT/PTRA (1 hour)	
3:30 - 5:00 PM	☐ Waves Activity #14: Speed versus Tension & Density of Medium (PASCO Page 87)	AAPT/PTRA (1 1/2 hour)	
5:00 PM	☐ Waves Activity #7: Song, "Oh! How,?"	AAPT/PTRA	
5:00 PM	Dinner (On Your Own – Determine broadcast frequency of a local Radio Station)		

7 & 3/4 hours



June 5 – June 17, 2016



Tuesday, June 7, 2016

8:00 - 9:30 AM	☐ Waves Activity #15: Speed of a Wave in a String (Page 103)	AAPT/PTRA (1 1/2 hour)
9:30 - 10:00 AM		AAPT/PTRA (1/2 hour)
10:00 - 11:30 AM	☐ Waves Activity #17: Speed of a Pulse (Three Ways, Page 119)	AAPT/PTRA (1 1/2 hour)
11:30 - Noon	☐ Presentation Tools	Marius Schamschula, AA&MU (1/2

1 21/12	Do as preview.	
10:00 - 11:30 AM	☐ Waves Activity #17: <i>Speed of a Pulse</i> (Three Ways, Page 119)	AAPT/PTRA (1 1/2 hour)
11:30 - Noon	☐ Presentation Tools	Marius Schamschula, AA&MU (1/2 hour)
Noon - 1:00 PM	Lunch (On Your Own)	
1:00 - 2:00 PM	☐ Waves Activity #19: Song, "Where is wavelet?" ☐ Waves Activity #21: Standing Waves	AAPT/PTRA (1 hour)
2:00 - 3:00 PM	☐ Waves Activity #26: Reflection and Interference of Pulses. (Page 169)	AAPT/PTRA (1 hour)
3:00 - 3:30 PM	☐ Waves Activity #28: Family Physics - Radio (Page 183)	AAPT/PTRA (1/2 hour)
3:30 - 4:00 PM	☐ Waves Activity #29: Waves Review (Page 187) ☐ Show "String Thing" (Page 205)	AAPT/PTRA (1/2 hour)
4:00 - 4:30 PM	☐ Survey of APEX Activities	Jim Minstrell, Facet Innovations (1/2 hour)
4:30 PM	Dinner (On Your Own)	





June 5 – June 17, 2016

Wednesday, June 8, 2016

8:00 - 9:00 AM	Activity #1 (Waves in Ripple Tank): Pulses and Waves in a Ripple Tank (Page 23)	AAPT/PTRA (1 hour)
9:00 - 10:00 AM	Activity #2 (Waves in Ripple Tank): Speed of Waves in a Ripple Tank (Page 29)	AAPT/PTRA (1 hour)
10:00 - 11:15 AM	Activity #3A (Waves in Ripple Tank): Refraction of Water Waves (Page 35)	AAPT/PTRA (1 1/4 hour)
11:15 AM - Noon.	START Activity #3C (Waves in Ripple Tank): <i>Refraction of Water Waves</i> (PCC Version, Page 39) Show Photographs of "Lenses" All tables do Ch 2 and 5, and divide Ch 3, 4, 8, and 9 among tables.	AAPT/PTRA (3/4 hour)
Noon - 1:00 PM	Lunch (On Your Own)	
1:00 - 1:30 PM	CONTINUE Activity #3C (Waves in Ripple Tank): <i>Refraction of Water Waves</i> (PCC Version, Page 39) Show Photographs of "Lenses" All tables do Ch 2 and 5, and divide Ch 3, 4, 8, and 9 among tables.	AAPT/PTRA (1/2 hour)
1:00 - 1:45 PM	Activity #3D (Waves in Ripple Tank): Why Does Snell's Law Work? (Page 47)	AAPT/PTRA (3/4 hour)
1:45 - 2:00 PM	Worksheet #1 (Waves in Ripple Tank): <i>Refraction of Waves</i> (Page 105) Discuss only – complete for homework.	AAPT/PTRA (1/4 hour)
2:00 - 3:00 PM	Activity #4 (Waves in Ripple Tank): Diffraction and Interference or Waves in Ripple Tank (Page 51)	AAPT/PTRA (1 hour)
3:00 - 4:00 PM	Activity #5 (Waves in Ripple Tank): Two point Interference Pattern (Page 55)	AAPT/PTRA (1 hour)
4:00 - 5:00 PM	Activity #6 (Waves in Ripple Tank): Two point Interference in a Ripple Tank (PCC Version Page 59)	AAPT/PTRA (1 hour)
5:00 – 5:20 PM	Debrief APEX Activities I	Jim Minstrell, Facet Innovations (20 min.)
5:20 PM	Dinner (On Your Own – Finish Worksheet #1, page 105)	





June 5 – June 17, 2016

Thursday, June 9, 2016

8:00 - 9:30 AM	Activity #8 (Waves in Ripple Tank): Two Point Interference Patterns (Vernier Video Analysis Version, Page 75)	AAPT/PTRA (1 1/2 hour)
9:30 - 10:00 AM	Show Wave 2-Point interference Demonstration – File (Transparencies)	AAPT/PTRA (1/2 hour)
10:00 - 11:30 AM	Worksheet #2 (Waves in Ripple Tank): Two point Interference (Page 109)	AAPT/PTRA (1 1/2 hour)
11:30 - Noon	Video in the Classroom	Marius Schamschula, AA&MU (1/2 hour)
Noon - 1:00 PM	Lunch (On Your Own)	
1:00 - 2:00 PM	Activity #9 (Waves in Ripple Tank): Doppler Effect (Vernier Video Analysis Version (Page 81)	AAPT/PTRA (1 hour)
2:00 - 2:30 PM	Activity #11 (Waves in Ripple Tank): Waves Review Worksheet	AAPT/PTRA (1/2 hour)
2:30 - 3:00 PM	Activity #1 (Geometric Optics): Story of Blind Man - Refer to TPT Article page 29 and Intro Page 27	AAPT/PTRA (1/2 hour)
3:00 - 3:30 PM	Activity #2 (Geometric Optics): Sources of Light (Discussion Page 31)	AAPT/PTRA (1/2 hour)
3:30 - 4:45PM	Activity #3 (Geometric Optics): Properties of Light - Pinhole "Image" (Page 37)	AAPT/PTRA (1 1/4 hour)
4:45 - 5:30 PM	Using Diagnoser for Formative Assessment	Jim Minstrell, Facet Innovations (45 min.)
5:30 PM	Dinner (On Your Own)	





June 5 – June 17, 2016

Friday, June 10, 2016

8:00 - 9:15 AM	Activity #4 (Geometric Optics): Light Shadows (Page 45)	AAPT/PTRA (1 1/4 hour)
9:15 - 10:45 AM	Activity #5 (Geometric Optics): Phases of the Moon (Page 61)	AAPT/PTRA (1 1/2 hour)
10:45 AM - Noon.	START Activity #9 (Geometric Optics): <i>Illuminance versus Distance</i> and discuss Activity #6 (Geometric Optics): Notes and Illuminance and Photometric Terms (Page 91 & 81)	AAPT/PTRA (1 1/4 hour)
Noon - 1:00 PM	Lunch (On Your Own)	
1:00 - 1:40 PM	CONTINUE Activity #9 (Geometric Optics): <i>Illuminance versus Distance</i> and discuss Activity #6 (Geometric Optics): Notes and Illuminance and Photometric Terms (Page 91 & 81)	AAPT/PTRA (40 min.)
1:40 – 2:00 PM	Debrief APEX Activities II	Jim Minstrell, Facet Innovations (20 min.)

5 hours





June 5 – June 17, 2016

Monday June 13, 2016

8:00 - 8:45 AM	Activity #8 (Geometric Optics): Practice Problems on Shadows and Illuminance (Page 87)	AAPT/PTRA (3/4 hour)
8:45 - 9:45 AM	Activity #10 (Geometric Optics): Making a Paraffin Wax Photometer and Measuring the Luminous Intensity of the Sun (Page 105)	AAPT/PTRA (1 hour)
9:45 AM – 10:15	Activity #12 (Geometric Optics): How To Measure An Angle With A Protractor (Page 119)	AAPT/PTRA (1/2 hour)
10:15 AM - Noon.	Activity #13 (Geometric Optics): Objects, Flat Mirrors, and Properties of Images (Page 123)	AAPT/PTRA (1 3/4 hour)
Noon - 1:00 PM	Lunch (On Your Own)	
1:00 - 2:30 PM	Activity #14 (Geometric Optics): Reflection of Light from a Flat Mirror (Page 146)	AAPT/PTRA (1 1/2 hour)
2:30 - 4:00 PM	Activity #15 (Geometric Optics): Reflection of Light from Multiple Flat Mirrors (Page 155)	AAPT/PTRA (1 1/2 hour)
4:00 - 4:30 PM	Activity #18 (Geometric Optics): Set up a couple of demonstrations and/or displays (e.g., OBJECT, IMAGE, and TEST signs, Pepper's "ghost", Draw your Face, Optical Lever, Periscope, etc.) (Page 169) Activity #16 & #17 (Geometric Optics): Sample Tests on Reflection and Flat Mirrors (Discuss Pages 151 & 165)	AAPT/PTRA (1/2 hour)
4:30 PM	Activity #21 (Geometric Optics): Family Physics Concave Mirror (Discuss Page 191) Dinner (On Your Own)	





June 5 – June 17, 2016

Tuesday June 14, 2016

8:00 - 10:00 AM	Activity #20 (Geometric Optics): Properties of Images Formed by a Concave/Convex Mirrors (Page 179) Skip Questions on Pages 181-182	AAPT/PTRA (2 hours)
10:00 - Noon	Activity #22: & #23 (Geometric Optics): Ray Diagrams and Worksheet 1 Mirrors (Pages 195 & 205) Return to Activity #20, pages 181-182 to complete ray diagrams	AAPT/PTRA (2 hours)
Noon - 1:00 PM	Lunch (On Your Own)	
1:00 - 1:30 PM	START Activity #25 (Geometric Optics): Refraction of Light - Liquids (Page 215)	AAPT/PTRA (1/2 hours)
1:30 – 2:30 PM	Teacher Reflection on Using APEX model Activities in Classrooms 2015-16: What Was Learned	Dennis Sunal (1 hour)
2:30 – 3:30 PM	APEX Program Results 2015-16: What Was Learned	Dennis Sunal (1 hour)
3:30 – 4:30 PM	Developing Expertise in Assessing Inquiry III	Dennis Sunal (1 hour)
4:30 PM	Dinner (On Your Own)	





June 5 – June 17, 2016

Wednesday, June 15, 2016

8:00 - 9:30 AM	CONTINUE Activity #25 (Geometric Optics): Refraction of Light - Liquids (Page 215)	AAPT/PTRA (1 1/2 hour)
9:30 - 10:00 AM	Activity #26 (Geometric Optics): Disappearing Solution (Page 229)	AAPT/PTRA (1/2 hour)
10:00 - 10:30 AM	Activity #27 (Geometric Optics): Fish Tank Demonstration (Page 230)	AAPT/PTRA (1/2 hour)
10:30 - Noon	START Activity #28 (Geometric Optics): Refraction of Light - Solids (Page 231)	AAPT/PTRA (1 1/2 hour)
Noon - 1:00 PM	Lunch (On Your Own)	
1:00 - 1:30 PM	CONTINUE Activity #28 (Geometric Optics): Refraction of Light - Solids (Page 231)	AAPT/PTRA (1/2 hour)
1:30 - 3:30 PM	Activity #29 (Geometric Optics): <i>Index of Refraction and Prisms</i> (Page 241)	AAPT/PTRA (2 hours)
3:30 - 4:30 PM	START Activity #30 (Geometric Optics): Critical Angle (Page 253)	AAPT/PTRA (1 hour)
4:30 PM	Dinner (On Your Own)	





June 5 – June 17, 2016

Thursday, June 16, 2016

8:00 – 8:30 AM	CONTINUE Activity #30 (Geometric Optics): Critical Angle (Page 253)	AAPT/PTRA (1/2 hour)
8:30 -10:30 AM	Activity #35 (Geometric Optics): Properties of Images Formed by a Concave/Convex Lenses (Page 291)	AAPT/PTRA (2 hours)
10:30 – 11:30 AM	Activity #37 (Geometric Optics): Diverging Lens (Page 315)	AAPT/PTRA (1 hour)
11:30 -Noon	START Activity #36 (Geometric Optics): Mammalian Eye (Page 305)	AAPT/PTRA (1/2 hour)
Noon - 1:00 PM	Lunch (On Your Own)	
1:00 - 2:00 PM	CONTINUE Activity #36 (Geometric Optics): Mammalian Eye (Page 305)	AAPT/PTRA (1 hour)
2:00 - 4:00 PM	Activity #39 & #40 (Geometric Optics): Ray Diagrams and Worksheet 2 Lenses (Pages 325 & 333)	AAPT/PTRA (2 hour)
4:00 - 5:30 PM	Engineering Design Task: Look Out Below!	Jim Slavicek, Facet Innovations (1 1/2 hours)
5:30 PM	Dinner (On Your Own)	





June 5 – June 17, 2016

Friday, June 17, 2016

8:00 – 9:00 AM	Activity #41 (Geometric Optics): Demonstrations Using A Dissectible Lens (Page 341)	AAPT/PTRA (1 hour)
9:00 - 10:00 AM	Activity #44 (Geometric Optics): Beer-Lambert's Law of Absorption (Page 353)	AAPT/PTRA (1 hour)
10:00 - 11:00 AM	Activity #45 (Geometric Optics): Efficiency of Various Light Bulbs (Page 359)	AAPT/PTRA (1 hour)
11:00 AM - Noon.	Activity #46 (Geometric Optics): <i>Microwave and Speed of Light</i> (Page 367)	AAPT/PTRA (1 hour)
Noon - 1:00 PM	In house Lunch	
1:00 – 2:00 PM	□ Waves and Geometric Optics, Post Content Assessment□ POST INSTITUTE SURVEY	Eric Banilower & Kieth Esch Horizon Research, Inc.

5 hours