



June 4 – June 16, 2017

Sunday, June 4, 2017

5:00 - 5:15 PM	□ Welcome/Greetings□ Introductions□ Announcements	Dr. Barbara Cady Alabama A & M University Announcements/Housekeeping (15 minutes)	
5:15 - 5:30 PM	☐ Welcome/Greetings	Dr. Mohan Aggarwal, Chairperson, AAMU Department of Physics, Chemistry and Mathematics (15 minutes)	AAMU APEX Lab (room129)
5:30 - 6:30 PM	 □ Waves and Geometric Optics Pre- Content Assessment □ Participants should bring a calculator 	Eric Banilower, Sean Smith & Keith Esch Horizon Research, Inc.	Chambers Building
6:30 - 7:15 PM	В	Suffet Dinner	
7:15 - 8:00 PM	☐ Eliciting Student Thinking about Waves	Jim Minstrell, Facet Innovations (45 minutes)	

1 ¾ hours





June 4 – June 16, 2017

Monday, June 5, 2017

8:00 - 8:15	Welcome/Greetings/Coffee	Mohan Aggarwal AAMU and APEX Leadership		
AM	Announcements	Team		
8:15 - 9:00 AM	☐ Waves Activity #1: <i>Human Wave</i> (Page 19). Particle versus Wave motion. Transverse versus Longitudinal. Pulse versus continuous. Waves Transfer Energy	AAPT/PTRA (3/4 hour)		
9:00 - 9:15 AM	☐ Waves Activity #2: Simple Oscillations (Discuss Only, Page 23)	AAPT/PTRA (1/4 hour)		
9:15 - 10:30 AM	☐ Waves Activity #3A: Estimate the Speed of a Transverse Wave (Page 31)	AAPT/PTRA (1 1/4 hour)		
10:30 - Noon	☐ Waves Activity #4: Speed of Transverse Wave Pulse (Without Reflection) (Vernier Video, Page 35)	AAPT/PTRA (1 1/2 hour)		
Noon - 1:00 PM	Lunch (On Your O	Lunch (On Your Own)		
1:00 - 1:45 PM	☐ Waves Activity #5: Wave at Me (Longitudinal Versus Transverse Wave) (Page 41) Which type wave travels faster?	AAPT/PTRA (3/4 hour)		
1:45 - 2:45 PM	☐ Waves Activity #6A: Energy Transfer & Earthquake Waves (YouTube, Page 51)	AAPT/PTRA (1 hour)		
2:45 - 4:45 PM	 □ Waves Activity #8: Effects of Amplitude and Media on Speed (Page 61) □ Demonstration with Shive Machine (Page 65). Partial reflection and partial transmission of wave pulse. 	AAPT/PTRA (2 hours)		
4:45 - 5:00 PM	☐ Waves Activity #7: Song, "Oh! How,?" (Page 59)	AAPT/PTRA (1/4 hour)		
5:00 PM	Dinner (On Your Own – Homework: Determine the Broado	cast Frequency of a Local Radio Station)		

7 ³/₄ hours





June 4 – June 16, 2017

Tuesday, June 6, 2017

8:00 - 9:15 AM	☐ Waves Activity #9A: Effect of Amplitude and Media on Speed, PSSC (Page 81)	AAPT/PTRA (1 1/4 hour)	
9:15 - 10:30 AM	☐ Waves Activity #11: Using a Wave Simulation to Determine a Relationship, PhET (Page 91)	AAPT/PTRA (1 1/4 hour)	
10:30 - Noon	☐ Waves Activity #13: Relating Frequency, Wavelength and Speed using Standing Wave (Page 103)	AAPT/PTRA (1 1/2 hour)	
Noon - 1:00 PM	Lunch (On Your Own)		
1:00 - 1:45 PM	☐ Formative Assessment and Related Interpretation Activities	Jim Minstrell, Facet Innovations (3/4 hour)	
1:45 - 3:15 PM	 □ Wave Activity #14: Speed versus Tension & Density of Medium, PASCO, ASIM (Page 113) □ Wave Activity #15: Speed of a Wave in a String Interactive Video by Peter Bohacek (Page 123) 	AAPT/PTRA (2 hours)	
3:15 - 5:15 PM	☐ Waves Activity #18: Speed of a Pulse (Three Ways) (Page 153)	AAPT/PTRA (1 1/2 hours)	
5:15 PM	Dinner (On Your Own)		

8 1/4 hours





June 4 – June 16, 2017

Wednesday, June 7, 2017

8:00 – 8:30 AM	☐ Waves Activity #18: Speed of a Pulse (Three Ways) (Page 153). Whiteboard	AAPT/PTRA (1/2 hour)
8:30 – 9:15 AM	 □ Waves Activity #21: Song, "Where is wavelet?" (Page 175) □ Show "String Thing" (Page 229) □ Waves Activity #28: Family Physics - Radio (Page 207) 	AAPT/PTRA (3/4 hour)
9:15 - 10:15 AM	☐ Do as a group Waves Activity #26: Reflection and Interference of Pulses. (Page 191)	AAPT/PTRA (1 hour)
10:15 - 11:45 AM	☐ Activity #1 (Waves in Ripple Tank): Pulses and Waves in a Ripple Tank (Page 23)	AAPT/PTRA (1 1/2 hour)
11:45 - Noon	Start Activity #2 (Waves in Ripple Tank): Speed of Waves in a Ripple Tank (Page 31). If you are using the video, use the top waves found at about 9 minutes 27 seconds.	AAPT/PTRA (1/4 hour)
Noon - 1:00 PM	Lunch (On Your Own)	
1:00 – 2:15 PM.	Finish Activity #2 (Waves in Ripple Tank): <i>Speed of Waves in a Ripple Tank</i> (Page 31). If you are using the video, use the top waves found at about 9 minutes 27 seconds.	AAPT/PTRA (1 1/4 hour)
2:15 - 3:30 PM	 □ Activity #3C (Waves in Ripple Tank): Refraction of Water Waves (Page 41) All tables do Diagrams 2 and 5. Divide Diagrams 3, 4, 8, and 9 among tables. □ Show Photographs of "Lenses" 	AAPT/PTRA (1 1/4 hour)
3:30 - 4:30 PM	Activity #3D (Waves in Ripple Tank): Why Does Snell's Law Work? (Page 49). A look at the mathematics of refraction of waves.	AAPT/PTRA (1 hour)
4:30- 5:00 PM	 □ Activity #12 (Waves in Ripple Tank): Worksheet #1 Waves in Ripple Tank (Page 113) □ Discuss/Start only – complete for homework. 	AAPT/PTRA (1/2 hour)
5:00 PM	Dinner (On Your Own). Homework: Finish Activity #12, Worksheet #1 (Page 113) and look at Waves Activity #26: Reflection and Interference of Pulses. (Waves, Page 191)	1





June 4 – June 16, 2017

Thursday, June 8, 2017

8:00 - 8:45 AM	White Board Worksheet #1 (Waves in Ripple Tank): <i>Refraction of Waves</i> (Page 113)	AAPT/PTRA (3/4 hour)	
8:45 - 10:00 AM	Activity #4 (Waves in Ripple Tank): Diffraction and Interference or Waves in Ripple Tank. (Page 53)	AAPT/PTRA (1 1/4 hour)	
10:00 - 11:15 AM	Activity #5 (Waves in Ripple Tank): Two-point Interference Pattern (Page 57)	AAPT/PTRA (1 1/4 hour)	
11:15 – 11:45 AM	Show Wave 2-Point Interference Demonstration – File (Transparencies) (Page 157) Show Point Arc (Page 64)	AAPT/PTRA (1/2 hour)	
11:45 - Noon			
Noon - 1:00 PM	Lunch (On Your Own)		
1:00 – 2:00 PM	Storyline for a Short Unit on Waves	Jim Minstrell, Facet Innovations (1 hour)	
2:00 - 2:45 PM	Finish Worksheet #2 (Waves in Ripple Tank): Two-point Interference (Page 117)	AAPT/PTRA (3/4 hour)	
2:45 - 4:00 PM	Activity #8 (Waves in Ripple Tank): Speed of Wave in ripple tank (Vernier Video Analysis Version (Stationary Source) (Page 81)	AAPT/PTRA (1 1/4 hour)	
4:00 - 5:15 PM	Activity #9 (Waves in Ripple Tank): Doppler Effect (Vernier Video Analysis Version (Page 87) (Moving Source)	AAPT/PTRA (1 1/4 hour)	
5:15 PM	Dinner (On Your Own) Homework Look at Activity #10 (Page 101): Do Activity #11 (Waves in Ripple Tank) Waves Review Worksheet (Page 105)		

8 1/4 hours





June 4 – June 16, 2017

Friday, June 9, 2017

8:00 – 8:45 AM		Discuss Whiteboard Homework: Activity #11 (Waves in Ripple Tank): Waves Review Worksheet (Page 105)	AAPT/PTRA (3/4 hour)
8:45 – 9:30 AM	0000	Activity #1 (Geometric Optics): Story of Blind Man. (Page 25) Refer to TPT Story of Blind Man Article (Page 27) Also refer to Intro D, Maria & Jessica (Page 6) Definition versus Properties	AAPT/PTRA (3/4 hour)
9:30 -10:00 AM		Activity #2 (Geometric Optics): Sources of Light - Discussion (Page 29)	AAPT/PTRA (1/2 hour)
10:00 -11:00 AM		Activity #3 (Geometric Optics): Properties of Light - Pinhole "Image" (Page 37)Whiteboard on Monday AM	AAPT/PTRA (1 hour)
11:00 - Noon		Building Expertise through Reflection: What Change Can You Expect?	Dennis Sunal (1 hour)
Noon - 1:00 PM		Lunch (On Your Own)	Noon - 1:00 PM
1:00 – 1:30 PM		Comparing APEX Classrooms with other Physics Classrooms in Alabama: What Can We Learn?	Tara Ray
1:30 - 2:00 PM		Comparing APEX AP Classrooms with other AP Physics Classrooms in Alabama: What Can We Learn?	Justina Ogodo





June 4 – June 16, 2017

Monday June 12, 2017

8:00 - 8:30	Discuss/Whiteboard Activity #3 (Geometric Optics): Properties of Light - Pinhole "Image"	AAPT/PTRA (1/2
AM	(Page 37)	hour)
8:30 – 9:45 AM	Activity #4 (Geometric Optics): Light Shadows (Page 45)	AAPT/PTRA (1 1/4
0.50 7.45 MM	 Activity #4 (Geometric Optics). Light Shadows (1 age 45)	hour)
9:45 AM – 11:15	Activity #5 (Geometric Optics): Phases of the Moon (Page 61)	AAPT/PTRA (1 1/2
	Therefore (Geometric Optics): Thuses of the 12000 (Luge 01)	hour)
11:15 AM –	Activity #8 (Geometric Optics): Practice Problems on Shadows and Illuminance (Page 87)	AAPT/PTRA (3/4
Noon	 Activity #8 (Geometric Optics). Tructice Problems on Shadows and Idaminance (1 age 87)	hour)
Noon - 1:00 PM	Lunch (On Your Own)	Noon - 1:00 PM
	Activity #9 (Geometric Optics): Illuminance versus Distance (Page 91)	
	Hybrid of this and the following:	
1:00 - 2:30 PM	ASIM Light Intensity Activity (In back pocket of Geometric Optics Binder)	AAPT/PTRA (1 1/2
	Discuss Activity #6 (Geometric Optics): Notes on Inverse Square, Illuminance and Photometric	hour)
	Terms (Page 79)	
2 20 2 47 DM	Activity #10 (Geometric Optics): Making a Paraffin Wax Photometer and Measuring the	AAPT/PTRA (1 1/4
2:30 – 3:45 PM	Luminous Intensity of the Sun (Page 105)	hour)
2.45 4.15 DM		AAPT/PTRA (1/2
3:45 – 4:15 PM	Activity #12 (Geometric Optics): How to Measure an Angle with A Protractor (Page 119)	hour)
4 15 5 00 DM	Start Activity #13 (Geometric Optics): Objects, Flat Mirrors, and Properties of Images (Start on	AAPT/PTRA (3/4
4:15 -5:00 PM	Page 123) Do only the first 5 Pages!	hour)
5:00 PM	Dinner (On Your Own)	





June 4 – June 16, 2017

Tuesday June 13, 2017

8:00 – 8:30 AM		Whiteboard Activity #13 (Geometric Optics): Objects, Flat Mirrors, and Properties of Images (Page 123)	AAPT/PTRA (1/2 hours)
8:30 - 10:00 AM		Activity #14 (Geometric Optics): Reflection of Light from a Flat Mirror (Page 139)	AAPT/PTRA (1 1/2 hour)
10:00 - 11:00 AM		Use a laser to demonstrate a retro reflector instead of Activity #15. Activity #15 (Geometric Optics): Reflection of Light from Multiple Flat Mirrors (Page 155). Have Mirrors out and discuss what it shows in the laboratory activity.	AAPT/PTRA (1 hour)
11:00 AM - Noon		Activity #16 & #17 (Geometric Optics): Sample Tests on Reflection and Flat Mirrors (Discuss Pages 165 & 169) Activity #21 (Geometric Optics): Family Physics Concave Mirror (Discuss Page 203)	AAPT/PTRA (1 hour)
Noon - 1:00 PM)	Lunch (On Your Own)	Noon - 1:00 PM
1:00 - 2:00 PM		Choosing Activities to Address Learner Needs	Jim Minstrell, Facet Innovations (1 hour)
2:00 – 4:00 PM		Do a demonstration with large mirrors. Measure and focal length. Page 187 Activity #20 (Geometric Optics): Properties of Images Formed by a Concave/Convex Mirrors (Page 187) For now, skip ray diagram questions 2, 3 & 5 on Pages 189-190.	AAPT/PTRA (2 hours)
4:00 – 5:00 PM		Begin Activity #22 (Geometric Optics): Ray Diagrams for Curved Mirrors (Page 207) Participants use templates on Pages 211 & 214 to do their diagrams. Activity #23 (Geometric Optics): Worksheet on Reflection and Mirrors (Page 217) Return to Activity #20 Properties of Images Formed by a Concave/Convex Mirrors Do questions 2, 3 & 5. Pages 189-190 to complete ray diagrams	AAPT/PTRA (1 hours)
-		Activity #18 (Geometric Optics): Set up a couple of demonstrations and/or displays (e.g., OBJECT, IMAGE, and TEST signs, Pepper's "ghost", Draw your Face, Optical Lever, Periscope, Anamorphic Art, etc.) (Pages 175-176) Have Confocal Mirrors out for the teachers to consider and think about. (Page 199)	Have demonstrations out for teachers to observe.
5:00 PM		Dinner (On Your Own)	•





June 4 – June 16, 2017

Wednesday, June 14, 2017

8:00 - 9:00 AM	Finish Activity #22 Activity #22 (Geometric Optics): Ray Diagrams for Curved Mirrors (Page 207). Participants use templates on Pages 211 & 214 to do their diagrams. Activity #23 (Geometric Optics): Worksheet on Reflection and Mirrors (Page 217) Return to Activity #20 Properties of Images Formed by a Concave/Convex Mirrors Do questions 2, 3 & 5, Pages 189-190 to complete ray diagrams	AAPT/PTRA (1 hour)
9:00 – 11:00 AM	Activity #25 (Geometric Optics): Refraction of Light - Liquids (Page 227)	AAPT/PTRA (2 hour)
11:00 – 11:30 AM	Activity #26 (Geometric Optics): Disappearing Solution (Page 241)	AAPT/PTRA (1/2 hour)
11:30 - Noon	Activity #27 (Geometric Optics): Fish Tank Demonstration (Page 242)	AAPT/PTRA (1/2 hour)
Noon - 1:00 PM	Lunch (On Your Own)	
1:00 – 3:00 PM	Activity #28 (Geometric Optics): Refraction of Light - Solids (Page 243)	AAPT/PTRA (2 hour)
3:00 – 5:00 PM	Activity #29 (Geometric Optics): Index of Refraction and Prisms (Simulation) (Page 255)	AAPT/PTRA (2 hours)
5:00 PM	Dinner (On Your Own)	





June 4 – June 16, 2017

Thursday, June 15, 2017

8:00 – 9:30 AM	Activity #30 (Geometric Optics): Critical Angle (Page 253) (Simulation)	AAPT/PTRA (1 1/2 hour)		
9:30 - 11:30 AM	Activity #35 (Geometric Optics): <i>Properties of Images Formed by a Converging Lens II</i> (Page 295) The teachers look at collection of converging/diverging lenses and pick out the convex/conversing lens to use. If time, discuss confocal mirrors.	AAPT/PTRA (2 hours)		
11:30 - Noon	Activity #41 (Geometric Optics): Demonstrations Using a Dissectible Lens (Page 343)	AAPT/PTRA (1/2 hour)		
Noon - 1:00 PM	Lunch (On Your Own)			
1:00 - 2:00 PM	Collecting, Interpreting, and Acting with Responsive Teaching.	Jim Minstrell, Facet Innovations (1 hour)		
2:00 - 4:00 PM	Activity #39 & #40 (Geometric Optics): Ray Diagrams and Worksheet 2 Lenses on Refraction and Lenses (Pages 327 & 335)	AAPT/PTRA (2 hour)		
4:00 - 5:15 PM	Activity #36 (Geometric Optics): Mammalian Eye (Page 300)	AAPT/PTRA (1 1/4 hour)		
5:15 PM	Dinner (On Your Own)			

8 & 1/4 hours





June 4 – June 16, 2017

Friday, June 16, 2017

8:00 – 9:30 AM	Activity #37 (Geometric Optics): Diverging Lens (Page 319)	AAPT/PTRA (1 1/2 hour)
9:30 - 10:30 AM	If time do Activity #45 (Geometric Optics): Efficiency of Various Light Bulbs (Page 359)	AAPT/PTRA (1 hour)
10:30 - 11:00 AM	Let's do "Video in the Classroom"	Dr. Schamschula Alabama A&M (1/2 hour
11:00 AM - Noon	Activity #46 (Geometric Optics): Microwave and Speed of Light (Page 369)	AAPT/PTRA (1 hour)
Noon - 1:00 PM	In house Lunch	
1:00 – 2:00 PM	Waves and Geometric Optics, Post Content Assessment Post Institute Survey	Eric Banilower, Sean Smith & Keith Esch Horizon Research, Inc.